Belka
Piątek, 29 Marca 2024   imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Data publikacji: 2017-11-20, Data modyfikacji: 2017-11-20
A A AWydrukDrukuj  
 
Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych
Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. Z przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy.

Projekt warszawskich naukowców jest przeznaczony przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających sporty i szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, która mogłaby zastąpić niewielki posiłek.

Opracowanie receptury trwało cztery miesiące. Proces składał się z trzech etapów. Pierwszy polegał na testowaniu wstępnych pomysłów: z dwudziestu receptur wybrano pięć, które optymalizowano pod kątem wytycznych partnera. Następnie odrzucono kolejne dwie, a pozostałe zoptymalizowano tak, że z każdego produktu otrzymano jeszcze trzy warianty. Zostały one poddane bardzo szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić m.in. jak długo można przechowywać produkt w różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono wartość odżywczą produktów, profil białkowy, ustalono kaloryczność i oceniono w kategoriach sensorycznych. Ostatecznie wybrano jeden produkt, który poddano ocenie konsumenckiej. Ta wypadła korzystnie: z ankiet przeprowadzonych wśród grupy badawczej wynika, że batony to produkty pożądane lub bardzo pożądane. Ponad 90% badanych zadeklarowało, że kupiłaby je w sklepie.

Zwycięski produkt – baton kokosowy – został jeszcze raz zoptymalizowany pod kątem dokładnych wytycznych firmy, która miała rozpocząć produkcję. W jego skład wchodzą wyłącznie ekologiczne składniki, które jednocześnie są nośnikami substancji bioaktywnych: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, koncentrat białek serwatkowych, olej kokosowy, cukier trzcinowy, konfitura owocowa o smaku aronii, woda, gorzka czekolada oraz liofilizowane maliny jako posypka.

Także pozostałe receptury nadają się do wykorzystania. Są równie interesujące i byłyby oryginalną propozycją na naszym rynku. 

SGGW jako placówka badawcza zgłosiła się do konkursu na dotację do badań w zakresie rolnictwa ekologicznego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi razem z partnerem-przedsiębiorstwem. Naukowcy opracowują recepturę, partner dostarcza niezbędnych surowców, a następnie wdraża produkt do produkcji. Ministerstwo finansuje takie badania po to, by popularyzować przetwórstwo surowców ekologicznych. Dlatego receptura nie może zostać opatentowana, należy ją natomiast udostępnić do nieodpłatnego wykorzystania.

Opracowała: Katarzyna Wolanin

SGGW, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: SGGW
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
opatowski

Powiat opatowski - powiat w województwie świętokrzyskim, którego siedzibę możemy znaleźć w Opatowie. Do powiatu przynależy 8 gmin: Opatów, Ożarów Baćkowice, Iwaniska, Lipnik, Sadowie, Tarłów, Wojciechowice; i dwa miasta: Opatów i Ożarów. Powiat opatowski powstał w wyniku reformy administracyjnej z 1999 roku.

Rozwój swojej turystyki opiera na intensywnej promocji gospodarstw agroturystycznych. Wynikiem współpracy gmin jest organizacja ścieżek zdrowia i ścieżek rowerowych. W samym Opatowie zwiedzić z całą pewnością trzeba romańską kolegiatę p.w. św. Marcina. Imponująca budowla powstała w XII w. jest jednym z najcenniejszych zabytków romańskiej architektury w skali całego kraju. Na uwagę zasługuje również zespół klasztorny o. o. Bernardynów. W nim to znajdziemy główny ołtarz wykonany w latach 1770-75 przez znamienitego rzeźbiarza Macieja Polejowskiego.

Do stolicy powiatu dojechać można drogami krajowymi nr 9 i 74.

 

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola